суботу, 14 листопада 2009 р.

Невицький замок


Недалеко від Ужгорода, в долині Ужа, на одному з вулканічних виступів гори Анталовецька Поляна стоїть, мабуть, найгарніший замок Закарпаття - Невицький.
Власне, він ближче до села Кам`яниця, ніж до Невицього, тому, беручи квиток на автобус, слід мати це на увазі. Його добре видно з траси, але при підході замок ніби навмисно ховається у лісі. Лише взимку зловісно визирає з павутини голих гілок.

Замок, збудований ще до появи артилерії, був повністю пристосований до рельєфу, і відзначається абсолютною асиметричністю. Товстелезні кам`яні стіни вціліли до другого-третього поверху. Камінь - місцевий, вулканічного походження. А на рахунок розчину ходять легенди, ніби-то крім звичайного молока і яєць, до нього домішували також жіноче молоко і людську кров. А взагалі легенд ходить багато...

Найвідоміша з них - про Погану діву - жорстоку володарку замку, яка страшенно знущалася над людьми і страчувала за будь-яку провину. Саме вона заставляла мешканців навколишніх сіл важко працювати на побудові фортеці, носити яйця і молоко, спричинивши цим голод і багато смертей від виснаження. Очевидно, її образ дещо змішався з образом Єлизавети Баторі, угорської графині, яка полюбляла приймати ванни із дівочої крові і яку прозвали сестрою Дракули.

Але є й більш мирні легенди. Зокрема про те, що фортеця використовувалась для захисту невіст, дівчат на виданні. Звідси і назва - Невістський замок. Сьогодні відвідання замку нареченими при хорошій погоді є невід`ємним пунктом у весільній програмі.

В 1644 р. замок було частково зруйновано військами Дьордя II Ракоці. З того часу замок спустів і потроху занепадав. Зате з того часу не відбувалося ніяких пере- чи відбудов!!! Тобто те, що ми бачимо - його майже первісний вигляд! Лише дерев`янні конструкції датуються початком ХХ століття - чехи постаралися.

Про виникнення замку відомо мало. Археологічні розкопки свідчать, що перші поселення були тут ще в залізному віці. Пізніше слов`яни збудували деревянну фортецю. А потім угорські племена, які прийшли у Дунайську низовину витіснили місцевих власників.
Перша історична згадка про замок пов`язується із повстанням 1315 -1322 рр. проти нового угорського короля Карла Анжу, італійського походження. Боротьбу очолював Петро Петенко (Петуня), син Петне, землинський і ужанський наджупан, власник великих земель на кордоні Галицького князівства. Він влаштував у Невицькому замку оплот повстання і намагався втягнути у боротьбу "князя русинів" Юрія або одного з його синів і посадити його на угорському престолі. На жаль, Галичина на той час не могла надати достатню допомогу, Петенко був розгромлений прибічниками Карла. Цікаво, що би було, якби історія пішла іншим шляхом?
Після цього замок переходить у власність Другетів, які його дещо перебудували. Він стає феодальним і втрачає своє значення. І, як було сказано вище, з середини 17 століття, після руйнації, уже не відроджується.

Руїни замку сьогодні вражають. Він має неправильну овальну форму. Посередині знаходиться невеликий внутрішній дворик, в якому залишились рештки криниці, де збиралася дощова вода.

Із напівзруйнованих стін відкривається чудовий краєвид на Уж, сусідні села, гору Плішка, Словаччнину.

Ось із таких бійниць стріляли лучники.

А цього літа у замку з`явився новий власник - ось це лисенятко :) Можливо у важкодоступних дірках ховався ще один братик чи сестричка... І це незважаючи на постійний потік туристів!!!